Hoppa till sidans innehåll

Program


Alla åkare som har klarat sin test Fri Grund har möjlighet att börja tävla vilket är såå jättekul!

För att börja tävla behöver man förutom klarad  test Fri Grund även ett program att tävla med. När det är dags för våra åkare att börja "bygga" program pratar någon av våra tränare/klubbansvarig med åkaren och föräldrar så inga oklarheter uppstår. Är det något som är oklart är det bara att fråga!

I korta drag kan man förklara program följande: Åkaren väljer tillsammans med sin tränare någon musik som åkaren gillar. Det är viktig att åkaren gillar sin musik! Våra åkare tävlar med sin musik under två hela tävlingssäsonger, därför är det viktigt att åkaren gillar sin musik. Naturligtvis kommer innehållet i programmet uppdateras efterhand som åkaren utvecklas. Det är önskvärt att musiken innehåller både lugna och snabba bitar. Dynamik ska det va :-)!

Musikens längd variera på vilken tävlingsklass åkaren tävlar i. Vilken tävlingsklass åkaren tävlar i beror på vilka tester åkaren har och vilken ålder samt när på året åkaren är född. Nu blev det mycket :-)!

Musiken ska alltid sparas ner på er dator, bra att även ha den på telefon, och mejl. Och musiken ska alltid brännas på två CD skivor som alltid ska finnas med i träningsväskan. På varje CD ska det klart framgå åkarens namn, tävlingsklass, klubbtillhörighet, om det är långa eller kort programmet, samt längd på musiken.

Ex: Tina Progoulakis, U15A,GöteborgsIsdansklubb, FP(=Free Program dvs Långprogrammet), 3.03

Kom ihåg att vara rädd om CD skivorna och förvara dem i bra fodral som inte skadar skivorna.

Våra tävlingsåkare dvs alla som har program, erbjuds  på sin schemalagda gruppträning träna själv på sitt program med musik vid något träningspass i veckan.

Önskar åkaren hjälp med ändringar av sitt program vilket kan vara önskvärt efterhand som åkaren utvecklar sin skridskoteknik kontaktar ni klubbansvarig som hjälper er vidare.

 

Något som är viktigt att känna till är att program ingår inte i vanliga träningsavgiften utan är en avgift som tillkommer. Alltså program bekostar åkaren själv utöver åkarens vanliga terminsavgift. (Terminsavgift betalar åkaren för att träna gruppträning på klubbis). Fråga därför alltid koreograf/tränare om timkostnaden. 

Varför ingår inte program i vanliga träningen, frågar sig många. Anledningen är att på vår klubbis erbjuder vi våra åkare gruppträning och våra tränare är anställda för att fördela sin tränarresurs på åkarna i gruppen. Tiden klubben har möjlighet att bedriva gruppträningar på är mycket begränsad och det är ett måste att tiden fördelas på alla våra åkare.

Vid program uppdateringa krävs det att både åkaren och tränaren får de bästa förutsättningar för att i lugn och ro utveckla åkarens program till belåtenhet. Tyvärr kan vi inte tillhanda hålla den tjänsten under våra gruppträningar. Men gör vårt bästa för att hjälpa våra åkare att hitta lösningar som fungerar för dem.

 

 

 

Lite mer info om program....

Det ska vara kul att tävla! Åkarens program utvecklas över tid, delar byts ut och nya läggs till efterhand som åkaren utvecklar sin skridskoteknik och behärskar fler saker. All uppdatering/justering av program sker genom att åkaren bokar upp koreograf/tränare som hjälper till med det. Det är inget som åkaren gör på klubbisen under gruppträningen vilket ingår i terminsavgiften utan program bestämmer åkaren själv över och bekostar utöver vanliga terminsavgiften. 

En koreograf/tränare gör ett program som består av de programkomponenter dvs element som åkaren behärskar och som åkaren i sin tur ska tolka till musiken. Det är önskvärt att åkaren känner sig trygg och kan elementen som de har i sitt program.

I början har åkaren fullt upp med att utföra sina element. Att tolka musik är inget som åkarnen lägger jättestor vikt vid för då blir det bara för mycket! Med tiden blir åkaren mer medveten om att tolka musiken genom sitt kroppspråk och göra elementen i programmet i takt med musiken, typ ett skådespeleri.

Man skulle kunna berskriva det som att man strävar efter att programmet utvecklas mot en helhet där tolkningen av musiken efter åkaren kunskapsnivå, klänning och håruppsättning mm är en upplevelse för både åkaren själv, åskådaren och bedömarna i domarpanelen. Självklart variera förmågan att utrycka sig mycket mellan olika åkare. Vi uppmuntra, stöttar och tar framför allt ett steg i taget så blir det bra! 

För att åkarna ska komma ihåg sina program behöver åkaren hjälp med att få  sina program filmade i samband med uppdateringar görs av sina nära och kära eller någon annan som kan hjälpa till som befinner sig i ishallen. Om det inte sker uppstår risken att åkaren glömmer bort sitt program. Kan vara lämpligt att filma även när hela outfiten är på plats för att få se helheten och kunna jobba vidare med sitt program.

Förutom att filma behöver våra åkare skriva ner "receptet" på sitt program, där alla ingredienserna finns med!

Programkomponenter/elementen som ingår i åkarens program heter alla olika saker och har olika förkortningar. Vad elementen heter och förkortningarna hittar vi i elementlistan som ni kan söka efter på Svenska Konståkningsförbundets hemsida.

Förkortningarna på programkomponenterna dvs ingredienserna i programmet skrivs ner på ett PPC = Plan Program Content. Även PPC hittar ni på Svenska Konståkningsförbundets hemsida.

Rekommenderar alla åkare att ha ett uppdaterat PPC i sitt CD fodral som de snabbt kan ta till när minnet sviker. Kan även vara bra när tränare går igen programmet, det finns ingen möjlighet att våra tränare kan alla åkares program. Det hoppas vi hoppas alla har full förståelse för!

Konståkningen är en bedömningsport som speglar den enskildes åkaren kunskap och tolkningsförmåga. Jämför inte åkare emellan för de är alla unika på sitt sätt! Vi glädjs över att våra åkare delar med sig av det som de kämpar så hårt på under sina träningspass! Alla tränar olika mängd och har de har alla olika förutsättningar! Vi runt om kring finns för att stötta och dela våra åkares framsteg oavsett hur stora eller små de är.

I den mån vi kan försöker vi göra minder justeringar av program i samband med träning men det är inget som vi kan garantera. Tävlingsåkare på högre nivå är det ett måste att boka upp extra tider för att uppdateringar av programmet ska vara möjligt. 

Alla kostnade som följer med i samband med program är något som åkaren bekostar separat dvs kostnaden ingår inte i vanliga terminsavgiften. Alla åkare har möjlighet att öva på sina tävlingsprogram under vissa utvalda träningstillfällen. Önskar man träna mer på sitt program än klubben kan tillhandahåller rekommenderar vi allmänhetens åkning eller kontakta er tränare alt klubbansvarig så ser vi hur vi kan lösa det till självkostnadpris.

Vad programmet ska innehålla för de olika tävlingsklasserna samt längd på musik hittar ni på Svenska konståkningsförbundets hemsida under fliken "Tävla", därefter "Svenska regler" där hittar ni... 

III. TEKNISKA REGLER, SINGELÅKNING för säsongen 2017/2018

Eller följ länk nedan:

https://www.svenskkonstakning.se/globalassets/svenska-konstakningsforbundet/dokument/tavla2/svenska-regler/iii.-tekniska-regler-singel-16-17_ver-2.pdf

 

Kom i håg:

  • Musik- sparas och bränns i 2ex på CD som är tydligt markerade vem de tillhör mm
  • Program filmas & elementen skriv ner på PPC. Ha alltid koll på uppdateringar!
  • Det ska vara kul att tävla!
  • Det är domarna som dömer vid tävlingar mm och vi respektera fastställt resultat. Föräldrars subjektiva åsikter när det gäller resultatet ber vi hålla för er själva och inte väntelera med alla som finns i er närhet. 
Uppdaterad: 29 AUG 2017 09:04 Skribent: Niklas Antoncic
 

 

 

Postadress:
Göteborgs IK - Konståkning
Anki Persson, Baldersgatan 2
41102 Göteborg

Kontakt:
Tel: +46732115295
E-post: goteborgsisdansklubb...

Se all info