Hoppa till sidans innehåll

Vilken utrustning behövs


Utrustning som bidrar till att underlättar träningen i skridskola:

  • Skridskor
  • Träningskläder
  • Vantar
  • Hjälm
  • Slipning av skridskor

Skridskor 

När barn börjar i skridskoskola är det viktigt att skridskorna är bra och fungerande redan från början eftersom barnens framsteg är mycket beroende av skridskornas kvalité. Många av de frågor som ställs av dem som är nya i klubben gäller just skridskor.

Alla tränare arbetar först med att lära barnen att stå riktigt d.v.s. så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Detta är av stor betydelse för den fortsatta träningen. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft på sidorna. "Vanliga" skridskor är olämpliga att åka på då de är mjuka som handskar och inta orkar hålla vristen rak. Dessutom har dessa "fritidsskridskor" ofta en så dålig skena att det blir sämre resultat av träningen.

"Riktiga Konståkningsskridskor" finns att köpa av flera olika varumärken. Vi i Göteborgs Isdansklubb har lång erfarenhet och har provat flera olika varumärken och modeller därför rekommenderar vi skridskor av varumärkena Graf, Wifa, Edea och Risport  som alla är välkända varumärken inom konståkningsvärlden. Det är bättre att köpa ett par begagnade "riktiga skridskor" än ett par från något annat varumärke. Ni kan få hjälp av våra tränare med vilken storlek ni bör välja och varför.

Tänk på att för att träningen är ska fungera bra är det naturligtvis en självklarhet att skridskorna ska vara sköna att ha på sig. Ju oftare du tränar ju lättare åker du in dem, men åkare som inte tränar så ofta behöver därför tänka lite mer på att skridskorna är sköna redan från början. Alla varumärken har inte modeller som passar alla fötter. Inte kul att ha skav och inte kunna träna som man trots allt är tanken, eller hur...?

Ytterligare en viktig sak för att träningen ska bli så bra som möjligt är att små åkare får hjälp med knytningen av skridskon för att den ska sitta riktigt på foten och hålla foten på plats i skon.

 Snörning

Träningskläder

Vi vill att åkarna i samtliga grupper har varma, helst tajt åtsittande och smidiga kläder för att underlätta åkarens träning och för att möjliggöra för att deras tränare ska kunna se hur åkaren rör sig. Förslag på klädsel är: beiga konståknings strumpbyxor, tränings jacka, kjol/klänning och top eller tights och top. Fingervantar gäller och vi rekommenderar att ha flera att byta med. När barnen börjar i skridskoskolan använder alla åkare hjälm. Den får åkarna ta av sig när de ha har klarat hjälpkriterierna.

Efter en tids träning och då barnen uppfyller kriterier för att ta av sig hjälmen rekommenderar vi att byta till huvudskydd som fungerar som en bra övergång. Har man inte hjälm ska håret alltid vara uppsatt för att inte störa åkaren. 

 

Slipning av skridskor

Slipning av skridskor är jätteviktigt och måste göras hos någon som kan göra det. Det är verkligen inte ok att slipa hos vaktmästaren i någon ishall. Hur ofta man ska slipa sina skridskor är lite individuellt beroende på vem man frågar. En riktlinje kan vara att efter 40-50 träningstimmar behövs skridskorna slipas. Slipning av skridskor gör vi på följande ställe (men tänk på att ni måste boka tid).

  • Joakim Hallman, 0705-59 59 93, Västra Frölunda. Pris: 120kr
  • Thomas Öberg, 076-376 01 93, Lerum. Pris: 150kr
  • MP-Skating, 070-925 95 80, Stenungsund. Pris: 150kr
  • Pawel Kusniertz, 070-022 11 32. Åby ishall, Mölndal. Pris: 150kr

 

 

 

Uppdaterad: 09 SEP 2016 10:32 Skribent: Anki Persson
E-post: This is a mailto link
 

 

 

Postadress:
Göteborgs IK - Konståkning
Anki Persson, Baldersgatan 2
41102 Göteborg

Kontakt:
Tel: +46732115295
E-post: goteborgsisdansklubb...

Se all info